KAMZIČÍ ZÁLESÁCKÁ KUCHAŘKA

Obsah
Zálesácké müsli- 1.
Bylinkovy topinky- 2.
Frankensteinův blaf- 3.
Akelův tradiční guláš- 4.
Gingova bramborajda- 5.
Jáhlová bombovka- 6.

  Zálesácké müsli

Ingredience:
- dvě balení ovesných vloček (ā 500g)
- jedno balení strouhaného kokosu (ā 200g)
- dvě balení slunečnicových semínek (ā 100g)
- hrozinky dle chuti 100g, 200g, 250g,...
- mandle dle chuti a financí 100g, 200g, 250g,...

Postup:
Ovesné vločky vysypeme na pekáč a potrápíme v troubě asi na 160°C po dobu asi 30 minut, občas zamícháme.
Do vychladlého přidáme ostatní ingredience a vše řádně promícháme.
Též možno přidat, ale není nutno - olej, cukr, sůl, med, semínko lnu, sezamu, obilné klíčky a co koho napadne...
Možno chroupat jak je libo, nebo zamíchat s jogurtem... ňamí.

Poznámka:
Hodí se na výpravy, je to výživné a moc to v krosně neváží :-)
Dobrou chuť přeje šéfkuchtík Bylinka.

  Bylinkovy topinky

Ingredience:
- chléb
- česnek

Postup:
Nakrájet chléb, pokud možno rovně.
Vybrat rozdvojenou větévku - vidličku.
Položit chléb na vidličku a péci na ohni postupně z obou stran.
Oškrabat zuhelnatělou část, nejlépe tou samou větévkou.
Potřít česnekem, pokud ho někdo vzal.
Možno vylepšit máslem, hořčicí, kečupem, ale je to mastňácké a kdo by se s tím táhnul.

Poznámka:
Velmi to bodne za chladného počasí.
Dobrou chuť přeje šéfkuchtík Bylinka.

  Frankensteinův blaf

Ingredience:
- chleba
- salám
- kečup
- olej
- sůl, pepř
- ještě může být cibule, sýr, vajíčko, koření a další zbytky

Postup:
Nakrájíme salám na kostičky a osmahneme (popř. pokud je cibule, ještě předtím osmažíme cibulku).
Nakrájíme zbytek chleba, co Bylinka nespořádal na topinky, na kostičky, které přidáme do kastrólu a osmahneme.
Přidáme kečup, sýr na kostičky a je to.
Ještě se tam může přihodit vajíčko (bacha - musí projít tepelnou úpravou), nějaké koření a další zbytky od oběda, snídaně i večeře.

Poznámka:
Pěkně se zbavíš zbytků chleba a velmi dobře tě to ucpe (hlavně když tam narveš sejra).
Dobrou chuť přeje šéfkuchtík Hiawatha.

  Akelův tradiční a všemi oblíbený sojový guláš

Ingredience:
- olej nebo špek
- cibule
- maso
- soja
- magi, majoránka, paprika a další koření
- mouka a strouhanka

Postup:
Na oleji nebo lépe na rozpuštěném špeku osmahneme cibulku, pak dáme osmahnout maso na kostičky a dusíme přikryté nejmíň hodinu (do změknutí, nezapomenout podlévat).
Mezitím zalejeme soju horkou vodou s magi a necháme nasáknout.
Do podušeného masa přidáme koření, hlavně papriku a majoránku, zahustíme moukou a strouhankou, zalejeme vodou, přidáme měkkou soju, necháme trochu povařit a přitom dosolujeme a dokořeňujeme podle chuti.

Poznámka:
Pak si buď pochutnáme nebo to vylejeme do záchoda.
Dobrou chuť přeje šéfkuchtík Akela.

  Gingova bramborajda

Ingredience:
- 5 brambor střední velikosti
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- 2-3 větší houby (nejlépe jedlé)
- ½ palice česneku
- 2 kostky bujónu
- špetka soli
- špetka majoránky
- hrst hladké mouky
+ nějaký ten krajíc nebo bochník chleba jako příkus

Postup:
Oloupeme brambory a česnek. Dále oškrábeme mrkve s petrželí a očistíme houby. Takto opracované suroviny pokrájíme na kostičky (česnek navíc rozetřeme se solí). Současně přivedeme k varu do ½ plný kotlík vody. Do vroucí vody vhodíme bujón, mrkev s petrželí a houby. Vaříme cca 10 min. Poté přidáme brambory a povaříme dalších 10 min. Následně polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a přidáme majoránku. Za stálého míchání přivedeme opět k varu a na závěr přidáme česnek rozetřený se solí.
Podáváme horké a baštíme nejlépe s chlebem.

Poznámka:
Doporučuju realizovat na podzimních výpravách. Horká polévka v sychravém počasí zahřeje i zasytí a navíc si můžete dovolit zapomenout část zeleninových ingrediencí doma. V podzimním čase venkovská políčka a zahrádky obvykle poskytují dostatek těchto produktů a vy se při jejich získávání alespoň zdokonalíte v navazování kontaktů s domorodci :-)
Dobrou chuť přeje šéfkuchtík Gingo.

  Jáhlová bombovka

Ingredience:
- jáhly
- různé přísady - sůl, mléko, skořice, kakao,...

Postup:
Jáhly se dělají podobně jako třeba rýže.
Zakoupené jáhly propláchneme (i několikrát) - spaříme žhavou vodou (to aby nebyly hořké), pak dáme do kastrolu potřebné množství a přidáme vodu (na 1hrnek jáhel dáváme 2 hrnky vody).
Můžeme přidat trošku soli, pod pokličkou přivedeme rychle k varu, pak zmírníme plamen a pokličku odsuneme, ke konci vaření párkrát promíchneme (aby se nepřipekly ke dnu hrnce). Voda je pryč a jáhly (snad měkké) nám zůstaly v kastrůlku.
Buď podáváme jako přílohu k jídlu (místo rýže), nebo si dáme s kakaem a skořicí, nebo zamícháme do konzervy pro psa, nebo můžeme dál vařit s mlékem a udělat si kašičku.

Poznámka:
Jáhly jsou vyloupaná zrnka prosa pocházejícího z východní Asie. Slovani si jej oblíbili jako levnou a výživnou potravinu. Ještě na počátku minulého století byl jahelník slavnostním štědrovečerním jídlem, stejně jako nemohl chybět při svatební hostině.
Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy.
Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky. Jáhly mají zahřívací účinek na organismus.
Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.
Jáhly lze upravovat na slano i sladko.
Dobrou chuť přeje šéfkuchtík Hiawatha.

Jindrova kašička:
Do nesolených uvařených a teplých jáhel (pro 1 porci) přidáme med (1 lžíci), necháme rozpustit a zamícháme, pak přidáme sušené sojové mléko (3 vrchovaté lžíce) a zamícháme, pak přidáme olivový olej lisovaný za studena (1 lžíci). Pořádně promícháme a pochutnáváme si.